Onstaan van de pretploeg

Het recreantenteam van Exercitia 73, in de volksmond Pretploeg genoemd, is in feite de voorloper van de oprichting van de basketbal vereniging Exercitia ’73.

In 1972 waren in Eelde-Paterswolde een groot aantal oud basketballers woonachtig. Op een gegeven moment is gestart met een wekelijks avondje basketballen in Groningen in de school van Jan Slopsema. De avonden werden besloten met een uitgebreide zit bij café Ratering (later café Centraal) in Paterswolde.

Aan het einde van het jaar 1972 is vanuit die groep de vereniging Exercitia ’73 opgericht.
Een aantal spelers besloot om diverse redenen geen competitie te gaan spelen, maar het vertrouwde wekelijkse balletje gooien op donderdagavond konden ze niet missen. Zo ontstond in 1973 officieel ook de PRETPLOEG. Ze vonden in de sporthal van vliegveld Eelde een trainingslocatie. Na de opening van de Mavo aan de Hortensiaweg verhuisden ze naar de gymzaal van de Mavo.

Spelers en oud-spelers

In de loop der jaren zijn velen lid geweest van de pretploeg. Soms kort, soms lang. Neem nou Paul Jongma, al jaren erelid van Exercitia wegens zijn jarenlange inzet als penningmeester. Hij heeft 25 jaar (van 1973 tot en met 2008) bij de pretploeg gespeeld.
Of neem Joop Barendsen (†); tot en met de leeftijd van 73 jaar heeft hij gebasketbald!! Of Garry van der Dong (†), die het tot 70 jaar volhield en praktisch vanaf het begin bij de club was.
Andere namen van spelers uit de begintijd: Herro Feenstra, Hans Meinema, Abel Vedder, Auke Meijer, Ton van Os (†), Nico Straatman, Klaas Hettinga (†),  Eddy Roggen en Theo Joosten.

In de tachtiger jaren heeft de toenmalige ploeg zich laten uitdagen tot een partij rolstoelbasketball. Uiteraard werden we dik ingemaakt (zie foto).
Andere oudspelers: Hans van Olphen, Paul Wakkerman (†), Peter Smulders, Theo Junius, Henk Woltil, Vincent Woldring, Jannes Stoffers, Dick Lap, Bert Veen, Frans Verhoeven, Reginald van Weasberge, Joost Smid, Henk Jan Stapelkamp, Richard Woldring en Jos Schoffelmeijer.

Heden

Na de sluiting van de Mavo is de pretploeg verhuisd naar Sporthal De Marsch. Nog eenmaal werden we verdreven naar de sporthal van het vliegveld, maar dat was geen succes en gelukkig van korte duur.
Na al die jaren wordt er nog steeds op de donderdagavond gespeeld en voor velen is de donderdagavond dan ook “heilig”. Geen training, geen oefeningen, alleen even inschieten en daarna direct partijtje spelen tussen “wit” en “gekleurd”. Toen al en dat is nog steeds zo.

In de loop der tijd heeft er een ware professionaliseringsslag plaatsgevonden bij de pretploeg. Zo krijgt men een boete als men niet afzegt of geen 2 shirts (wit en gekleurd) bij zich heeft, wordt de score bijgehouden en in persoonlijke statistieken verwerkt, is er een apart Pretploeg bestuur en er is een eigen website.
Het kroegbezoek is niet meer zo intensief als vroeger. Slechts tweemaal per jaar (met kerst en aan het einde van het seizoen) vindt er een “borrel” plaats met een agenda, een verslag en een actielijst. Op de agenda staan dan o.a. de randverschijnselen van het spel en verkiezing van Joost Valuable Player of the Year.

Herman Swarte

2 juni 2008

 
 

Het bestuur van de Pretploeg

Giovannie Konigferander

Arjan Metz

Victor Siera-Fernandez

Philip van Eek

Richard Aarts

Herman Swarte

Bert Jansen

?

Jan Kamman

Jan Kamman

Jan Hoving

Richard Meijerink

 

Scroll naar top